Dirigenten Chant'Oers

De huidige dirigent van Chant'Oers is Peter van Beijnum. Zijn CV is te vinden op zijn eigen website http://petervanbeijnum.com/content/cv

Vanaf zijn jeugd is Peter intensief bezig met muziek. Uiteindelijk resulteerde dat in een studie aan het conservatorium te Utrecht met als hoofdvak dwarsfluit. Na zijn studie stortte hij zich in de muziek te ’s-Hertogenbosch, als dwarsfluitdocent en als aanjager van allerlei projecten, optredens, en concerten. Ik het begin van de jaren tachtig maakte hij kennis met het theater door in het Theater aan de Parade voorstellingen af te breken en op te bouwen.

Hij werd in 1984 gevraagd om een musical te schrijven en met bibberende handen begon hij eraan. Het was een leerzaam proces, waarbij men enthousiast was over de muziek en er kwamen meer dan 12.000 bezoekers naar de voorstellingen. Vanaf die tijd schreef Peter regelmatig musicals en andere theaterproducties. Ook werd maatwerk geschreven voor opdrachtgevers zoals ziekenhuizen. Met tekstdichter Ruud van de Laar schreef Peter honderden liedjes en verzorgde spectaculaire theaterproducties. Daarnaast werkte Peter met tal van schrijvers en regisseurs en dat doet hij nog steeds. 14 Jaar lang werd de muziek voor Het Land van Ooit gecomponeerd 1987-2001. Vele bekende liedjes zoals "Hallo ik ben Kloontje" en "Ik ben Sap" komen van Peter.

Het componeren en arrangeren is een hoofdzaak van leven geworden en met de samenwerking met pianist /arrangeur Bert van den Brink kwamen opmerkelijke muziekwerken tot stand.

Musicals voor 's-Hertogenbosch: Boschjemijne, Dè Never Nooit NIe, Dieze Versa, De Tommies, Bevrijdingskind, Vogelvrij. En een "Eigen" musical: Vipsamen met Ruud van de Laar. Opera: JHEROnimus. Ook is Peter onderscheiden met de Réverènce in de orde van de Kiet. Vanwege de verdiensten voor Oeteldonk en het Theater aan de Parade.


 

Jan Terpstra had van januari 2010  tot juli 2015 de algehele leiding. We hebben op 16 juli 2015 afscheid van hem genomen met een mooi afscheidsconcert in d'Ouw School.

Jan werd geboren op 11 juli 1962 in Dreischor, Zeeland. Op 8 jarige leeftijd begon hij te spelen op corhoorn bij de dorpsharmonie Crescendo. Met z'n tiende jaar stapte hij over op trompet en kreeg hierin lessen van Paul van Belzen aan de Muziekschool in Goes. Als voorbereiding op het Conservatorium begon hij op zijn 15e jaar met pianoles bij Ellengard Jense op de Muziekschool in Zierikzee en privéles slagwerk bij Ad den Dekker.
Jan startte zijn Conservatorium opleiding op trompet, maar stapte na drie jaar over op hoofdvak Piano. Hiermee behaalde hij in 1992 zijn Docerend Musicus diploma bij de docenten Alexander Hrisanide en Jacques de Tiege.
Op zijn zoektocht naar een diepere beleving van de klank en meer inzicht in de werking van de klank kwam hij terecht bij de Hongaarse klanksjamaan en sjamanistisch kunstschilder Jóska Soós de Sóvàr. Jóska  is een meester in het werken met de klank. Hij leerde Jan onder andere het gebruik en de werking van Tibetaanse klankschalen, sjamanentrommel en het zingen van mantra's.
Inmiddels leerde Jan het bespelen van de didjeridu, het traditionele blaasinstrument uit Australie. Hij reisde o.a. naar Australië, Zwitserland en Londen om zich te bekwamen bij Aboriginals meesters in het bespelen van de didjeridu. Zie www.didjeridu.nl
Vanaf 1996 begon zijn dirigeerloopbaan. Bij verschillende koren en orkesten werkte hij als dirigent.
Hij behaalde zijn Praktijkdiploma HaFa directie bij Jan Cober en Hardy Mertens in 2004 en rondde de 2 jarige cursus Dirigeren Lichte Muziek bij Maino Remmers af in 2005.
Alle Conservatorium opleidingen volgde hij bij het Brabants Conservatorium in Tilburg.
Momenteel is hij ook dirigent bij het Dongens Mannenkoor en het Leerdams mannenkoor. Daarnaast geeft hij pianoles, didjeridules en didjeriduconcerten.


 

De eerste dirigente van Chant'Oers was Bea de Jong. Samen met haar man Kees de Jong † (keyboard) had ze de leiding na de oprichting in 1999 tot januari 2010. Ze brachten Chant'Oers het plezier van samen zingen in een koor bij. Met veel liefde, geduld en passie was Bea de inspirator om ons iedere keer weer beter te laten presteren. Ze was sociaal betrokken bij het lief en leed van alle koorleden en hun familie. Kees heeft veel mooie en harmonieuze arrangementen voor Chant'Oers geschreven. Deze werden als midi files ter beschikking gesteld om ook thuis te kunnen oefenen.

'Step by step' werd de kwaliteit van het koor beter. Het hoogtepunt van 10 jaar Chant'Oers was een grandioze uitvoering in de uitverkochte Schalm in Veldhoven.

In de nacht van 28-29 januari 2017 is ons Erelid, oud pianist en arrangeur, Kees de Jong, op 87-jarige leeftijd overleden. Wij zijn hem zeer dankbaar dat hij zijn passie voor muziek aan ons heeft mogen overbrengen. Kees is rustig ingeslapen tussen zijn gezinsleden.…